SVY:n hallituksen varajäsen Ilona Huolman, SVY:n puheenjohtaja Sini Vihman ja Iiris-palkinnon saaja taidemalari Carolus Enckell

SVY:n hallituksen varajäsen Ilona Huolman, SVY:n puheenjohtaja Sini Vihma ja Iiris-palkittu taidemalari Carolus Enckell.

Carolus-Enckell---Sara-Hilden-WEB

Palkitsemisen jälkeen Carolus Enckell esitteli yleisölle Sara Hildénin taidemuseossa esillä olevaa retrospektiivista näyttelyään.

Taidemaalari Carolus Enckell palkittiin työstään värien parissa

Suomen väriyhdistyksen Iiris-palkinnon saa tänä vuonna taidemaalari Carolus Enckell työstään värejä syvällisesti tutkivana taidemaalarina ja väripedagogina. Enckell otti tunnustuspalkinnon vastaan Sara Hildénin taidemuseossa, jossa on meneillään hänen taidettaan esittelevä retrospektiivinen näyttely (6.2.-15.5.2016)

Carolus Enckellin taiteessa henkilökohtainen ja elämyksellinen suhde väriin kantaa läpi vuosikymmenten mittaisen uran. Hän on teoksissaan pohtinut ja ilmentänyt väriä monista näkökulmista, niin aistimuksena ja kokemuksena kuin myyttisenä ja symbolisena ilmiönä. Enckell on opetustyönsä kautta jakanut tietoa ja tietoisuutta väreistä 70-luvulta alkaen taidealojen opiskelijoille. Vapaa Taidekoulu julkaisi suomennoksen Josef Albersin värien suhteellisuutta tutkivasta Värien vuorovaikutus-kirjasta vuonna 1978. Albersin pedagogista menetelmää sovellettiin väriopetukseen Vapaassa Taidekoulussa Enckellin opettaja- ja rehtorikausilla, ja hän oli myös mukana kirjan toimituskunnassa. Albersin metodia käytetään väriopetuksessa edelleen laajasti kuvataide- ja muotoilualoilla.

Carolus Enckell: Hon, 2010, Guassi paperille, 30 x 19 cm Kuva: Patrik Rastenberg © Galerie Forsblom

 

CAROLUS ENCKELL

Carolus Enckell (s. 1945) on taidemaalari, joka tunnetaan myös maamme rajojen ulkopuolella. Enckell opiskeli Vapaassa Taidekoulussa vuosina 1966-69. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 1973 tähän päivään Suomessa ja ulkomailla muun muassa Galerie Artekissa, Galerie Forsblomissa, Helsingin Taidehallissa sekä Jack Tilton Galleryssa New Yorkissa.

Hän on myös osallistunut uransa alusta saakka lukuisiin ryhmänäyttelyihin pohjoismaisissa museoissa. Hänen teoksiaan on keskeisissä museoiden ja säätiöiden kokoelmissa pohjoismaissa. Hän on myös toteuttanut useita julkisia taideteoksia Suomessa ja Ruotsissa, muun muassa seinämaalauksen Suomen Tukholman suurlähetystöön, Jyväskylän yliopiston kirjastoon sekä kirkkojen alttari- ja lasimaalauksia. Hänelle on myönnetty useita palkintoja, muun muassa Pro Finlandia -mitali vuonna 2009 ja Carnegie Art Award vuonna 2001. Enckell on tehnyt merkittävän uran taiteen opettajana Vapaassa Taidekoulussa vuosina 1970-84 sekä rehtorina 1988-95. Hän on opettanut myös Oslon taideakatemiassa vuonna 1983-85, Göteborgin taidekorkeakoulussa 1986-91, sekä Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa Tukholmassa 1996-97. Hän on toiminut myös Taide-lehden päätoimittajana 1984-1990.

Carolus Enckell kuva: © Jussi Tiainen

Carolus Enckell kuva: © Jussi Tiainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IIRIS-PALKINTO

AIC International Colour Association on valinnut kevätpäivän tasauksen (21. maaliskuuta) kansainväliseksi väripäiväksi. Päivän tarkoitus on juhlistaa väriä ja kiinnittää siihen huomiota ihmiskuntaa yhdistävänä ilmiönä sekä nostaa esiin väriin liittyviä tapahtumia ja saavutuksia.

Iiris-palkinto jaetaan tunnustuksena teoksesta tai tapahtumasta, jossa värien taitava käyttö on huomattavalla tavalla lisännyt ympäristön viihtyisyyttä, tuonut myönteisiä elämyksiä, parantanut elämän laatua tai lisännyt turvallisuutta. Jakamalla tunnustuksen yhdistys haluaa kiinnittää huomiota värin käytön mahdollisuuksiin visuaalisen ympäristön keskeisenä tekijänä.

Linkit:

http://tampere.fi/sarahilden.html

 

 

 

 

 

 

facebooktwitterpinterestlinkedin