Opetus- ja kulttuuriministeriö on 9.10. Museoviraston esityksen mukaisesti nimennyt 22 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Luonnonväreillä värjääminen on kohteiden joukossa.

Aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä käsitteli hakemukset kokouksissaan keväällä 2023. Hakemuksia on arvioitu pohjautuen Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelon kriteereihin sekä tarkennettuihin kansallisiin kriteereihin. Museoviraston esitys pohjautuu asiantuntijaryhmän suosituksiin. Arviointiprosessiin liittyi myös elävän perinnön alalla toimiville yhteisöille ja asiantuntijoille jaettu avoin kommentointikierros. Hakemuksia saapui 41 kpl, joista 22 nimettiin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Käsityön harrastajat eri puolella Suomea harjoittavat luonnonväriaineilla värjäystä ja suosio on kasvussa. Myös käsityöyrittäjät ja taiteilijat värjäävät luonnonväriaineilla ja hyödyntävät siten taitoa toiminnassaan. Värjäystaito on kulkeutunut sukupolvelta toiselle pitkälti suullisena perintönä, mutta ohjeita hyvistä värikasveista ja värjäysresepteistä on myös kirjoitettu ylös ja julkaistu kirjoina, lehtiartikkeleina ja reseptivihkoina. Nykyisin perinne välittyy paljolti erilaisten kurssien, verkkosivustojen ja sosiaalisen median kautta. Esittäjinä Värjärikilta ry, Suomen käsityön museo ja Suomen väriyhdistys SVY ry.

Lisää aiheesta Museoviraston sivuilla: Museoviraston tiedote

facebooktwitterpinterestlinkedin