Suomen väriyhdistyksen tunnustuspalkinto, Iiris 2018 myönnetään Oy Mitaten Finland Ab:n myyntipäällikkö Leif Wikgrenille. Tunnustuksen perusteena on värin ja valon mittaamisen parissa tehty monikymmenvuotinen työ. ”Väritohtori” Wikgren on pitkän uransa aikana jakanut lukemattomille asiakkaille, opiskelijoille ja alan toimijoille Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tietoa värin, valon ja pintalaadun mittauksesta. Leif Wikgren toimi ensin kymmenisen vuotta valokuvausalalla, sitten Konica Minoltan värimittareiden myyntiedustajana eri yhtiöissä kunnes perusti vuonna 1994 Peter Korhosen kanssa Oy Mitaten Finland Ab:n. Väri ja valaistus ja niiden keskinäinen suhde on ollut Leif Wikgrenille enemmän kuin vain työ: ”Väri ja valo oli valloittanut minut täysin ja halusin palvella suomalaista teollisuutta vieläkin paremmin toteuttamalla omia ideoitani. Olen rohkeasti lähestynyt teollisuutta uusilla laiteratkaisuilla ja pyrkinyt aina olemaan alamme edelläkävijä. Hyvät toimittajat ovat auttaneet minua saavuttamaan päämääräni”, Wikgren toteaa.

Leif Wikgrenin asiantuntemusta on tarvittu monessa. Hän on yksi Suomen väriyhdistyksen perustajajäsenistä ja on ollut muun muassa luomassa Suomen lipulle nykyaikaista värinmääritystä. Viime aikoina Leif Wikgren on paneutunut erityisesti valaistuksen ja värien vuorovaikutukseen: ”LEDien tulo osaksi valaistustamme on muuttanut valaistun ympäristömme visuaalista vaikutelmaa mikä on lisännyt asiakkaittemme tiedon tarvetta merkittävästi. Uusi valolähde ja kriittisemmät kuluttajat luovat teollisuudelle paineita uudistaa koko laadunvalvontansa. Olen kehittänyt yhdessä kollegoitteni kanssa oppimateriaalia, jonka avulla koulutamme asiakkaitamme ymmärtämään värin ja valon yhteismerkitystä.”

SVY:n varapuheenjohtaja Harald Arnkil ja Leif Wikgren

SVY:n varapuheenjohtaja Harald Arnkil ja Leif Wikgren

IIRIS-PALKINTO

AIC International Colour Association on valinnut kevätpäivän tasauksen (21. maaliskuuta) kansainväliseksi väripäiväksi. Päivän tarkoitus on juhlistaa väriä ja kiinnittää siihen huomiota ihmiskuntaa yhdistävänä ilmiönä sekä nostaa esiin väriin liittyviä tapahtumia ja saavutuksia.

Iirispalkinto jaetaan tunnustuksena teoksesta tai tapahtumasta, jossa värien taitava käyttö on huomattavalla tavalla lisännyt ympäristön viihtyisyyttä, tuonut myönteisiä elämyksiä, parantanut elämän laatua tai lisännyt turvallisuutta. Jakamalla tunnustuksen yhdistys haluaa kiinnittää huomiota värin käytön mahdollisuuksiin visuaalisen ympäristön keskeisenä tekijänä.

Leif Wikgren

Leif Wikgren

logoicd

facebooktwitterpinterestlinkedin